onsdag 12. november 2014

Melkefri Tapas.

Grillet tapasribbe. (4 porsjoner)
Ca. 700 gram Svineribbe.
-
Marinade.
6 ss appelsinjuice.
1 ss toamtpurre.
1 ts soyasaus.
1/2 ts sambal oelek
1 ss brunt sukker.
1 ts maldonsalt

Del opp ribbesiden i ca 30 like store biter. (Jeg bruker å beine ut ribben først, men det er valgfritt.)
Rør sammen marinaden og legg i bitene.
La gjerne kjøttet ligge i marinaden et par døgn.
Fyr opp grillen og stek/grill dem til de er ferdig stekt.
(Har fyrt opp gassgrillen i 20 minus grader, kjøttet blir super mørt og fantastisk godt!
Strø over litt knust maldonsalt og server umiddelbart.
----

Stekt Chorizo med hvitløk. (4 porsjoner.)
Skjær Chorizo pølse i ca 1 cm tykke skiver.
1 fedd hvitløk grovhakkes.
Ha en god dæsj ekstra virgin olivenolje i stekepannen.
Stekes i ca 2 min.
Serves sammen med oljen.
Brød dyppes i oljen som nå har fått en parikafarge og med god smak av hvitløk og chorizo.
---

Dadler med bacon

10 store dadler
10 baconskiver el serranoskinke
-
Rull bacon rundt dadlene, og fest med tannpirkere.
Stek i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter til baconet er sprøtt.
Du kan eventuelt bytte ut bacon med for eksempel d chorizo, eller serranokinke.
Kan servers både varm og kald.

Scampi med hvitløk - Gambas al Ajillo. (4 porsjoner)
500 gram opptint rå scampi uten skall.
2 dl olivenolje av god kvalitet.
8 fedd hvitløk.
1 liten rød chilli uten frø.
Salt
(Litt grovhakket bladpersille)

Skjær hvitløksfeddene i tynne skiver og chilien i tynne ringer (fjern frøene).
Varm opp oljen i en stekepanne
Ha i hvitløk og chili og la det frese til det tar litt farge, pass på så det ikke blir brent.
Tilsett scampiene og stek dem ca. 1 min på hver side
Strø over litt knust maldonsalt. (Og ev. bladpersillen.)
Fordel gjerne i små porsjonsformer, da man skal dyppe godt brød i oljen.
---

Patas bravas - Ildfulle poteter. (4 porsjoner.)
4 store skrellede poteter, deles i 2-3cm store terninger og tørkes godt.

3 ss olivenolje
1 liten løk, finhakkes.
1-2 fedd hvitløk, finhakkes.
1 Liten chillipepper uten frø finhakkes.
(1/2 ts tørket timian.)
1 ts paprika pulver.
6 medium tomater, skåldet og grovhakket. (1 boks hermitiserte hakkede tomater.)
1/2 ts sukker.
Salt og ny kvernet sort pepper.
Hakket bladpersille til garnering.

Ca. 2 dl oliven olje for steking/fritering.

Tips til tomatene. Krønsj dem gjennom en sil, for å få en jevn purre før du tilsetter dem i sausen.
Sausen -Varm 3 ss oliveolje i en stekepanne, over medium varme. Fres hvitløk og løk til den er myk ha så i chillien og fres et par minutter til. Ha i paprikapulver, (timian) tomat, og sukker. Rør godt og la småputre ca 10 minutter. Smak til med salt og kvernet pepper.
Potetene - Tørk potet terningene godt og strø over litt salt og pepper. Varm opp ca. 2 dl olivenolje i en høy stekepanne, ca 4 cm høyt lag. Stek/friter til potetene til dem er gjennomstekt og har en gyldenbrun farge. Ta ut av pannen og tørk dem godt på et tørkepapir.( Eller man griller dem i stekeovnen i ca 45 min på 200 grader.)
For at potetene skal beholde den crispie overflaten, heller man sausen over potetene akkurat i de de skal serveres.
-----
Pollo al ajillo - Kylling i hvitløk. (4 porsjoner)
500 gram kylling brystfilet.
Mel.
Olivenolje.
8 fedd hvitløk.
2 ts tørr sherry.
Salt og pepper.
1 sitron til pynt.

Fremgangsmåte:
Skjær kyllingbrystet i munnstore stykker, tørk dem og vend dem i mel.
Skrell hvitløkene og skjær dem i skiver.
Brun kylling og hvitløk under omrøring i olivenolje.
Hell sherryen over og la det surre i 10 minutter.
Ta pannen av varmen, legg lokk på, og la det stå i 15 minutter.
Varm det hurtigt igjen, krydre med salt og pepper.

Pynt med sitronbåter.
---

Hvitløksmarinerte svarte oliven.
2,5 dl Svarte oliven.
2 stk hele tørket rød chilli.
12 fedd med hvitløk - finhakkes.
Rødvinseddik til det dekker olivene.
En dæsj med sitronsaft.

Bland alt sammen i et glass med lokk. (f.eks et tomt syltetøyglass.)
La glasset stå på kjøkkenbenken i 2-3 døgn. Rist på glasset i ny og ne.
De er nå klare for servering.
Oppebevar glasset med olivene kjølig.
---

HER finnes masse flere Spanske autentiske Tapas oppskrifter.

Aioli

1 eggeplomme
1 dl nøytral matolje
½ lita ts. Sennep
1 fedd hvitløk - presses
liten dæsj sitronsaft etter smak.
Ca. ¼ ts salt og ¼ ts pepper.

Bland eggeplommen sammen med hvitløk og sennep.
Visp inn litt og litt matolje, (Tynn stråle under konstant visping) til du har fått blandet inn alt!
Ha i en dæsj
Smak til med sitron, salt og pepper.
La stå kjølig et par timer før servering.
----

Hummus
1 Boks hermetiske kikerter à 240 g
Saften av 1 stk sitron el. en god dæsj sitronsaft.
2 fedd hvitløk (jeg presser den)
½ ts salt
½ dl olje

Ha kikertene i en foodprocessor /stavmikser, sammen med sitronsaft, hvitløk, salt og olje. Kjør til hummusen har en myk og jevn konsistens.
La stå kjølig et par timer før servering.
---

Oliven tampanade
100 gram oliven etter eget valg. (svarte og kalamata)
½ ss kapers
6 små ansjosfileter
2 ss olivenolje.

Bland sammen med en stavmikser .
La stå kjølig en times tid før servering.
---

Saltkokte Amadine poteter
Kok potene i en kjele med lite vann, vannet skal være kokt bort akkurat i det potene er ferdige!
Kokevannet tilsettes 1 ts med grovsalt/flaksalt.
Koketid ca 20 min?
Pass på at det ikke koker tørt, og hell ev. på litt mer vann om vant blir borte lenge før potetene er ferdige. Når man gjør det på denne måten, legger saltet seg som en hinne på potetene.
---

Ovnsbakte Amadine poteter
Ha potetene i en ildfastform, hell over godt med olivenolje og smuldre over grovsalt/flaksalt. (Maldonsalt)
Stek i ovnen på 200 grader i ca 45 min.
---

Asparges med spekeskinke.
Apargestopper
Parmesan
God spekeskinke

Legg utover skinken,  legg på en aspargestopp, rull sammen – Ferdig.
Smaker ekstra godt med litt raspet parmesan om man tåler ost.
---

Serano/parma skinke
Chorizopølse – Gilde har pakker med ferdig skivet Chorizo som er helt OK!
Div oliven, naturell el marinert.
Fetaost, naturell eller marinert.
Marinerte Soltørkede tomater.
Kyllingvinger, kjøp ferske og mariner selv, el. så har prior mange forskjellige ferdig stekte i poser.
---


Sweet`n chill og hvitløksmarinerte scampi
Ca 500 gram scampi. Fryste ferske, IKKE kokte.
Presset hvitløk 2-3 fedd.
God dæsj hvitvin, liten dl? Eller en liten dæsj hvitvinseddik .
½ dl? sweet`n chilli saus
Liten sprut sitronsaft, 1ss?
En god klype maldonsalt, som knuses oppi. (Flaksalt)
Liten dl olivenolje?
Da denne marinaden er egen komponert er alt ca mål, så smak deg bare frem.

Tin scampien helt, og rens den før du legger den i marinaden.
Kan gjerne ligge i marinaden natten over, men minimum noen timer.
Hell av marinaden før du skal steke dem i en god og varm panne.
Par minutter på hver side? Du ser når dem er ferdige, helt rosa og ikke gråe lengre.
---

Kjøttboller i salsa
400-500 gram kjøttdeig/karbonadedeig
1 ts salt
½ ts pepper
1 egg
1 liten ss med kavring.

Ha først i salt og bland godt sammen.
Tilsett så egget og rør dette godt inn.
Ha i pepper og ev krydder etter humør. Chilli, pepperblandinger, urter osv.
Så har du i 1 ss med kavring/brødrasp.
Form til små boller (ca ½ ss med kjøttdeig) og stek i stekepanne på middels varme til dem er ferdige.
Jeg bruker ferdig kjøpt salsa på glass, som jeg bare varmer opp litt og heller over kjøttbollene.
---

Honningmarinerte kyllingvinger.
Råe Kyllingklubber/vinger ca 9 stk.
2ss honning
2ss vineddik
2ss soyasaus
2 fedd hvitløk
0,5 ts ingefær
En klype maldonsalt

Smelt honning og rør inn vineddik, soyasaus, presset hvitløk og ingefær.
Ha marinaden i en plastpose sammen md vingene.
Mariner i 5-6 timer eller natten over.
Stek kyllingklubbene i ovnen ved ca 225 grader i ca 30 min.
---

Marinerte soltørkede tomater
20 soltørkede tomater
1-2 fedd hvitløk
2 ts tørket krydder; timian, oregano eller basilikum
3 ss Balsamiko-eddik
1.5 dl olivenolje
0.5 dl vann
1 ts sukker

La de soltørkede tomatene ligge å trekke i varmt vann i ca. 10 minutter. Hell vannet fra.
Bland ingrediensene til marinaden.
Legg tomatene i marinaden på et tett glass med lokk.
La det stå og trekke natten over, da er tomatene myke og fine.
De marinerte tomatene holder seg godt i kjøleskapet. 
---

Pastasalat med Chorizo, sukkerter og soltørket tomat.
Kok Pennepasta aldente og avkjøl til den blir lun.
Strimle Chorizo pølse, sukkererter og soltørked tomat.
(Ikke bryk så mye soltørket tomat, jeg synes den kan overdøyve de andre smakene.)
Bland sammen like før servering.
----

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar